Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 15. novembra 2019. Z njim želimo spodbuditi uživanje in kupovanje slovenske hrane, otroke vzpodbuditi k rednemu zajtrkovanju ter s tem izboljšati prehranske navade.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj konzervansov, pesticidov ipd. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Tradicionalnega slovenskega zajtrka se bodo lahko učenci udeležili v jedilnici po razporedu:

  • 7.30–7.50: učenci 7., 8. in 9. razreda,
  • 7.50–8.10: učenci 4., 5. in 6. razreda,
  • 8.10–8.30: učenci 1., 2. in 3. razreda.

 

Postregli si bodo z mlekom, maslom, medom, črnim kruhom in jabolki. Vsa ponujena živila so bila pridelana v Sloveniji.

 

 

Vsi učenci in delavci šole ste lepo vabljeni na slasten in zdrav zajtrk. DOBER TEK

 

 

Maruša Brecelj, organizatorka šolske prehrane, in Nada Šterk, učiteljica gospodinjstva

 

 

 

 

(Skupno 170 obiskov, današnjih obiskov 1)