Skoči na glavno vsebino
Select Page

Dne, 20. 5. 2019, na svetovni dan čebel, smo se učenci 6. razreda z avtobusom odpeljali iz OŠ Šmihel v Botanični vrt Ljubljana. Tam smo v prijaznem spremstvu raziskali cel teren, ki se nam je ponujal. Ogledali smo si različne vodne rastline in alge, barvne rože z dišečimi vonjavami kot je mak, žive fosile kot je ginko, strupene rastline, npr. takoimenovano »Konjsko smrt«, eksotične rastline iz oddaljenih pragozdov kot so bananovec, kakavovec, muholovka, rastline z razvito samoobrambo kot je sramežljivka, ki zapre liste ob dotiku, in rastline, pri katerih trgovci res pretiravajo. To velja za vanilijo, saj en vanilijev strok stane približno 8 evrov (vem, kaj si mislite: »Drago!«). To pa zato, ker cvet vanilije cveti samo en dan v letu.

Zanimiv je bil tudi velik rastlinjak, kjer v Botaničnem vrtu gojijo eksotične rastline, saj v njem vzdržujejo visoko temperaturo (okrog 25 C) ter umetno vlago, kar rastlinam omogoča enake razmere kot v krajih, kjer uspevajo, npr. v deževnem pragozdu. Po ogledu rastlinjaka smo si vzeli 15-20 minut za malico, ki smo jo prinesli iz šole. Kmalu za tem smo vstopili v prostor, kjer smo poslušali predavanje naše vodičke ter pri tem reševali delovne liste. Med tem smo si žejo potešili s različnimi čaji, narejenimi iz zdravilnih zelišč. Poizkusili smo čaj iz kamilic, kopriv, sivke in melise. Za češnjo na smetani pa je vsak imel priložnost povohati eterična olja, o katerih je naša vodička povedala veliko zdravilnih in uporabnih učinkov, npr. odganjanje komarjev, proti pozabljivosti, za lažje dihanje, za lepšo kožo, itd.

Na koncu smo si učenci lahko kupili tudi kakšno rastlino, ki je bila razstavljena. Vsi polni vtisov, spominov ter novega znanja o rastlinah, smo se vrnili v šolo in v mislih ponovno podoživeli celoten dan. Vsem pa priporočamo obisk v Botaničnem vrtu.

 

Gregor Klobučar

Novinarski krožek

 

 

 

(Skupno 307 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST