Skoči na glavno vsebino
Select Page

Učenci, preberite si nekaj napotkov za delo v teh časih, ko za šolo delate doma.

Besedilo je bilo v okviru razredne ure v prvi vrsti namenjeno učencem 6. a, toda želimo si, da doseže vsakega od vas.

Dragi a-jevec, draga a-jevka!

 

Morda se v teh dneh zdi čudno, da imamo tudi razredno uro na daljavo. Ampak tako kot imamo po navadi skupen uvod v teden, se mi zdi, da je v teh izrednih razmerah še bolj pomembno, da imamo skupen uvod v naše učenje na daljavo. Žal se ne moremo pogovarjati o tem, na katerih tekmah ste bili čez vikend, saj vem, da niste bili na nobeni. Prav tako se ne moremo pogovarjati o vaših novih podvigih, srečanjih, obiskih … Lahko pa počnemo mnogo drugih reči. Nekaj od tega bo tudi delo za šolo na daljavo. Vzemi delo zares. Veš, zakaj? Če ne drugega, bo čas minil hitreje in kar je še bolj pomembno: na koncu dneva se ti bo zazdelo, da si naredil nekaj koristnega zase.

V okviru razredne ure ti dam tri naloge. Morda bodo najtežje od vsega, kar boste dobili v teh dneh.

 

  1. ODGOVORNOST. V teh dneh smo doma. Smo v hiši. Biti v hiši pomeni, da nismo na igralih, pomeni, da če morajo starši nujno v trgovino, jih ne prosimo, če gremo lahko z njimi, pomeni, da se ne dogovarjamo s sošolci, da bi šli skupaj na igrišče. Tvoja naloga je, da si doma. Te bo kdo imel za bojazljivca? Odgovori mu, da nisi boječ, si pa odgovoren in pozoren do vseh ljudi okrog sebe. Ti bodo še vedno rekli, da si strahopetec? Prav. Naj rečejo. Vedno se bodo znašli ljudje, ki delajo po svoje in proti temu, kar je dobro za vse nas.

 

  1. GOSPODAR DIGITALNIH NAPRAV. Kot sva se dogovorila in kot te prosi ter naroča cela Evropa in domala cel svet, si doma. Pouk na daljavo se ti bo zdel morda zanimiv. Ne vemo, koliko časa bo trajal. Morda boš moral poiskati kaj na spletni strani, vsekakor pa boš uporabljal telefon ali računalnik. Bodi ti gospodar svojih pripomočkov, ne pa da naprave gospodujejo nad tabo. Hitro se lahko zgodi, da boš zataval kam drugam, saj je spletni svet brezmejen. Se spomniš Pravljice o svobodi, ki smo jo brali? Takrat smo se pogovarjali, da je svoboda to, da zmoremo sprejeti odločitve, ki so za nas dobre. Digitalne naprave nam zdaj, ko ne moremo biti skupaj, veliko pomagajo. Pazi pa, da se vsi ti dnevi ne bodo vrteli okoli njih.

 

  1. STIK. Slej ko prej ti bo postalo dolgčas. Zaprtemu v hiši, brez treningov in šole. Ja, verjemi, da si človek v takih okoliščinah zaželi celo to, da bi šel v šolo. Najbrž nisi kaj takega še nikoli pomislil. Skušaj se spomniti na to, da v tem nisi sam na svetu. Popolnoma vsi se moramo prilagoditi, vsem nam se je življenje za nekaj časa spremenilo. Tudi Messi in Dončić morata biti doma. Od doma navezuj stik z ostalimi sošolci. Vprašaj jih, kako preživljajo te dni, če so naredili stvari za šolo, če so vsi zdravi … Deli dobre novice o tem, kako so ljudje v teh dneh solidarni … Seveda pa ti je tudi moj elektronski naslov vedno na razpolago.

 

In še najpomembnejša naloga, ki ti jo najmočneje privoščim – ostani zdrav.

 

 

tvoja razredničarka

Karmen Jenič

(Skupno 482 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST