Skoči na glavno vsebino
Select Page

Romi po vsem svetu, tudi v Sloveniji, praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu.

Beseda Rom pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Romi so potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stoletjem so se iz Indije selili proti zahodu in se naselili po vsej Evropi, kjer jih danes živi približno deset milijonov, v Sloveniji pa jih je okrog deset tisoč. Največ jih živi v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli krajini. Delijo se v tri skupine: prekmurski Romi, ki so prišli z Madžarske, dolenjski s Hrvaške, iz Avstrije pa Romi iz plemena Sintov. Prvič so se resneje organizirali leta 1995, ko so ustanovili Zvezo romskih društev. Ta se je leta 2000 preimenovala v Zvezo Romov Slovenije. Romi so v Sloveniji tradicionalno nastanjeni v 20 občinah.

Romi imajo svojo zastavo. Na njej je upodobljeno kolo, ki predstavlja selitve oziroma življenjsko pot, zelena barva pomeni naravo, modra pa nebo oziroma svobodo.

Romi imajo bogato kulturno dediščino, iz katere najbolj izstopata glasba in ples. Njihova himna nosi naslov Djelem, Djelem (v prevodu Hodim, hodim).

Hodil, hodil sem po dolgih poteh,

spoznal sem srečne Rome.

O Romi, od kod prihajate,

s šotori po srečnih poteh?

O Romi, o romski bratje!

Imel sem nekoč veliko družino,

a črne legije so jih ubile.

Pojdite z menoj, Romi iz celega sveta,

za Rome so poti odprte.

Zdaj je čas, dvignite se Romi vsi.

Dvignili se bomo visoko, če se le potrudimo.

O Romi, o romski bratje!

Zaplešimo skupaj.

Tukaj lahko poslušate romsko himno:

Učenci Romi, iskrene čestitke ob vašem prazniku!
Obvešča: Marjetka Dragman

 

 

(Skupno 432 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST