Skoči na glavno vsebino
Select Page

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Med odpadki, na žalost, še vedno konča ogromna količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane.

Po podatkih SURS-a iz leta 2021 je vsak Slovenec povprečno zavrgel 68 kilogramov hrane. Še vedno največ zavržkov nastane v gospodinjstvih.

Globalno gledano 2 % hrane zavržejo trgovci, 5 % gostinci, največ, 11 %, pa gospodinjstva. Takšna količina zavržene hrane pomeni resno grožnjo za naše okolje, saj pomenijo izgubo virov, kot so zemlja, voda, energija, vložki, ter povečanje emisij toplogrednih plinov ter tako vplivajo na gospodarsko, družbeno in okoljsko trajnost prehranskih sistemov.

Letos že tretjič obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika ozavestiti in spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter širiti sporočilo, da je hrana vrednota in da moramo z njo tako tudi ravnati.

Vabimo vas, da se pobudi pridruži vsak, ki je predan zmanjševanju obremenitev našega planeta. Z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za mnoge po svetu.

Pobudo ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane predstavljajo tri zaveze, ki bodo vsaka zase in vse skupaj pripomogle k zmanjševanju količin zavržene hrane in ustvarjanju boljšega sveta.

S pristopom k pobudi se tudi učenci in zaposleni OŠ Šmihel zavezujemo, da bomo:

  1. odgovorno, premišljeno in preudarno ravnali s hrano, ki jo kupujemo, shranjujemo in uživamo;
  2. skrbeli za to, da bo v koš za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in jo lahko še uporabimo;
  3. tudi družino, prijatelje, sošolce, sodelavce in druge, ki lahko primaknejo svoj delček k cilju pobude, informirali in spodbujali k zmanjševanju količin zavržene hrane.

Hvala, ker skupaj z nami ustvarjate boljši svet, saj z majhnimi dejanji lahko dosežemo velike spremembe.

Informativna povezava o Slovenskem dnevu brez zavržene hrane: www.danbrezzavrzenehrane.si.

Nasveti za manj zavržene hrane.

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST