Otroški parlament

OBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT 2017

V četrtek, 2. marca 2017, je v prostorih Mestne občine Novo mesto potekal 27. občinski otroški parlament.  Zbralo se je 32 otrok iz osmih osnovnih šol. Mladi parlamentarci so razpravljali o temi »Otroci in načrtovanje prihodnosti«.

V skupinah so se pogovarjali o podtemah »Kdo sem in kakšen človek želim postati«, »Prihodnost«, »Vrednote« in »Okolje«. Vsi so bili dobro pripravljeni in aktivni. Izpostavili so mnogo idej in predlogov za načrtovanje lepe in mirne prihodnosti.

Našo šolo so zelo dobro zastopali naslednji učenci: Miha Kapš (8. a), Iva Baša (8. b), Matevž Sladič (9. a) in Neva Kovač (9. b).

Med enajstimi kandidati za regijski parlament sta bila predlagana tudi naša učenca Iva Baša in Matevž Sladič, vendar žal nista bila izvoljena.

Vsem štirim učencem naše šole se zahvaljujem za aktivno sodelovanje na občinskem parlamentu in jim čestitam za uspešno zastopanje naše šole.

Andreja Šurla, mentorica OP

 

logo_otroski_parlamenti.thumb-150x146

 

 

V šolskem letu 2016/2017 je osrednja tema otroškega parlamenta »OTROCI IN NAČRTOVANJE PRIHODNOSTI«. Čeprav je letošnja tema podobna že obravnavani temi o izobraževanju in poklicni orientaciji, ni namen osredotočati se na enake stvari kot pred dvema letoma. V okviru letošnjega otroškega parlamenta bodo otroci razmišljali o vrednotah, ki nam jih v današnjem hitrem tempu življenja primanjkuje. Otrokom in mladim tudi manjka »opremljenosti« za življenje. Na to temo so otroci že na preteklih parlamentih izpostavljali določena vprašanja; na primer, kako ravnati z denarjem in ga razumno razporejati, razvijanje kompetenc otrok, itd. Mladi parlamentarci bodo razpravljali tudi o prihodnosti, okolju, o tem, kakšne osebe želijo postati in kako jim odrasli pri tem lahko pomagamo, kako sebe kreirati za prihodnost, v kakšnem svetu želijo živeti, kako bi poskrbeli za svoj planet … Po triletjih bodo potekale delavnice in diskusije na določeno temo.

V mesecu septembru smo izvedli prvo srečanje, na katerem so učenci izvolili vodstvo otroškega parlamenta na naši šoli. Predsednica je osmošolka Iva Baša, njen namestnik pa je osmošolec Miha Kapš.

Letošnji Teden otroka je potekal pod sloganom »Svet, v katerem želim živeti«. Ob tej priložnosti je poslanico otrokom zapisala pisateljica Desa Muck. Učence je poslanica vsak dan spremljala v šolski avli, Teden otroka smo obeležili tudi pri pouku. Učenci podaljšanega bivanja so bili aktivni in ustvarjalni, ko so razmišljali, v kakšnem svetu želijo živeti. Predstavniki šole so se udeležili tudi aktivnosti, ki so bile organizirane s strani DPM »Mojca«.

Za razmišljanje in načrtovanje prihodnosti otroke spodbujamo tudi k branju kot načinu življenja in viru znanja. V knjižnici je oblikovan poseben kotiček s knjigami na letošnjo temo otroškega parlamenta.

Skupaj z otroki razmišljajmo o varni in stabilni prihodnosti.

Andreja Šurla, mentorica OP

DSCN2493

Seznam literature 2016_2017

 

POROČILA

POROČILO O DELU OTROŠKEGA PARLAMENTA 2015-2016

 

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)