Skoči na glavno vsebino
Select Page

Za našo šolo in njeno podružnico Birčna vas je bila sreda, 26. aprila, poseben dan. Učenci, ki so opravili bralno značko, so se z učitelji – mentorji zbrali v šmihelski šolski telovadnici. Ob tej priložnosti jih je obiskal priljubljeni pisatelj Primož Suhodolčan. Prireditev s podelitvijo bralnih značk je potekala v dveh delih, in sicer posebej za predmetno in razredno stopnjo.

Prireditev smo začeli s himno naše šole, ki so jo zapeli člani mladinskega pevskega zbora pod vodstvom zborovodkinje Diane Dronjak, na razredni stopnji pa pod vodstvom učiteljice Klavdije Hrastar. V programu so se predstavili še plesalki, pevki, recitatorji in Neža z igranjem na saksofon. Prireditev sta povezovala tretješolca Marko in Žiga ter osmošolka Laura.

Na prireditvi se je naš gost Primož Suhodolčan kratko predstavil. Povedal je, kako ga kličejo: Piki, Penzelj, Suhi, Popek in še z mnogimi drugimi smešnimi imeni. Bil je zelo hudomušen. Povedal je, da je njegova najljubša žival hladilnik, najljubši šport napad na hladilnik, najljubša knjiga jedilni list kitajske restavracije. Dejal je, da bo govoril o vsem drugim, o knjigah pa nič, ker imajo s knjigami preveč opravka že v šoli. A kljub vsem smešnim dogodivščinam je povedal, da je zanj knjiga okno v svet in je zelo rad obiskoval knjižnico. Pri njem je vse mogoče, v življenju se mu marsikaj dogaja, zato bo lahko še pisal. Še vedno je navdušen košarkar, kar dokazuje tudi majica z logotipom STARS OLD, v katero je bil oblečen. Razveselili smo se novice, da si bomo septembra lahko ogledali film Košarkar naj bo! in upa, da nam bo všeč.

Na razredni stopnji je povedal, da si je vedno želel, da bi mu oče kupil domače živali. Povedal je zgodbo o papagaju, kaj je z njim doživel, saj je znal papagaj peti. Suhodolčan je znan po svojem razigranem humorju in akcijski komiki. Poslušali smo ga z velikim zanimanjem. Kako se je zgodba končala, ni povedal, ampak je učence napotil v knjižnico, kjer naj vzamejo njegovo knjigo Živalske novice in jo preberejo.

Mentorica tekmovanja za bralno značko, knjižničarka Marjetka Dragman, je povedala, da sta leta 1960 bralno značko zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan, oče Primoža Suhodolčana, in prof. Stanko Kotnik z namenom, da bi radi brali tudi, ko bodo starejši. Učenci, ki so uspešno opravili bralno značko, teh je bilo na šmihelski šoli letos kar 308, so prejeli bralno priznanje. Zmagali so tokrat fantje pred dekleti, in sicer 155 proti 153. Pisatelj in gospa ravnateljica sta učencem prvega razreda vsakemu posebej čestitala in jim izročila bralno priznanje z mapo. Tudi letos smo imeli romsko bralno značko, ki spodbuja branje v slovenskem in romskem jeziku. Opravilo jo je trinajst romskih učencev. Triindvajset učencev je bilo zvestih knjigi in bralni znački vseh devet let in tudi tem učencem sta pisatelj in gospa ravnateljica vsakemu posebej čestitala. Gost je prisrčno pozdravil tudi vse mentorice in jim namenil spodbudne besede.

Knjižničarka Marjetka Dragman je prireditev končala s prijaznim povabilom za naslednjo bralno sezono, da ostanejo zvesti knjigi in bralni znački tudi v prihodnje ter da sodelujejo pri pripravi čim bolj zanimivih bralnih seznamov. Tudi ravnateljica mag. Irena Hlača je vsem dobitnikom priznanj čestitala in jih povabila k branju tudi v bodoče. Gostu Primožu Suhodolčanu smo se zahvalili za prijetno in zabavno druženje. V spomin na srečanje so nastali tudi številni fotografski posnetki.

Zapisala in fotografirala učiteljica Helena Murgelj

 

(Skupno 616 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST