Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 15. novembra, bo že trinajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk.
Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost, prav tako tudi lokalnim pridelovalcem in predelovalcem hrane. S praznovanjem dneva slovenske hrane in z odločitvami za lokalno pridelano hrano podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane ter izražamo spoštovanje do njihovega dela.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk«.
Glavni namen projekta je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden od ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob ter lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bomo na naši šoli izvedli v petek, 15. 11. 2024, med 7.00 in 8.20 v šolski jedilnici.
Vabljeni in dober tek!