Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 16. novembra 2018. Z njim želimo spodbuditi uživanje in kupovanje slovenske hrane, otroke vzpodbuditi k rednemu zajtrkovanju ter s tem izboljšati prehranske navade.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj konzervansov, pesticidov ipd. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Tradicionalnega slovenskega zajtrka se bodo lahko učenci udeležili v šolski jedilnici po naslednjem razporedu:

– 3. triada od 7.30 do 7.45

– 2. triada od 7.45 do 8.00

– 1. triada ob 8.00

 Postregli si bodo z mlekom, maslom, medom, črnim kruhom in jabolki. Vsa ponujena živila so bila pridelana v Sloveniji.

Vsi učenci ste lepo vabljeni na slasten in zdrav zajtrk.

Maruša Brecelj, organizatorka šolske prehrane