Skoči na glavno vsebino
Select Page

Šmihelski planinci smo letos prve pohodne korake naredili že v septembrskih sončnih dneh. V soboto, 16. 9. 2023, smo se skupaj s Pohodniškim društvom Novo mesto odpravili na 1220 m visok Kum. To je najvišji vrh Posavskega hribovja.

Na tabli z zemljevidom smo si pred začetkom pohoda prebrali legendo o Nežki, Joštu in Jerneju. Smerne table so nas usmerile proti Kumu, pot pa nas je popeljala skozi travnato pobočje v gozd. Spremljalo nas je žuborenje bližnjega potoka katerega smo prečili preko lesenega mostička. Kaj kmalu smo bili v vasi Borovak, kjer stoji cerkev sv. Uršule. Nadaljevali smo po asfaltni poti do vasi Mali Kum. Za vasjo pa smo ponovno vstopili v gozd. Pot se je tu začela nekoliko bolj strmo vzpenjati. Na tem delu smo videli še kapelico sv. Neže in kapelico sv. Jošta. Po krajšem vzponu skozi gozd smo ugledali najprej oddajnik, nato pa tudi planinski dom in cerkev sv. Neže na Kumu.

Nežino pot smo spoznavali v prelepem sončnem vremenu, z obilico dobre volje in klepeta. Na vrhu smo se zadovoljno okrepčevali. Skupni čas hoje je trajal skoraj 5 ur, zato je bila pot z avtobusom domov prav prijetna.

Mentorici: Damjana Burgar, Dragica Poljanec

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST