Skoči na glavno vsebino
Select Page

V ponedeljek, 19. 2. 2024, smo se učenci osmega razreda odpravili na kulturni dan Po poti kulturne dediščine. Odpravili smo se v zgodnjih jutranjih urah in med vožnjo občudovali gorenjsko pokrajino.

Ko smo prispeli, smo se najprej razdelili po oddelkih, nato pa imeli malico.  Naša naloga je bila obiskati 4 rojstne hiše znamenitih literatov.

Pričeli smo z Matijo Čopom. Vodička je preskusila naše predznanje o njem in nas pohvalila, da že veliko vemo. Sledila je Vrba, draga vas domača, kot bi rekel Prešeren. S pomočjo vodičke smo našega največjega pesnika spoznali še podrobneje. Pred odhodom smo odšli tudi do cerkvice sv. Marka in središča vasi, kjer so se gospodarji domačij pogovarjali o  pomembnih zadevah. Pot nas je vodila tudi do Finžgarjeve hiše, kjer smo prisluhnili posnetku o njegovem otroštvu. Tekom dneva nam je vodička dala različne izzive, ki so nam popestrili oglede hiš, reševati pa smo morali tudi delovne liste.

Pot smo sklenili pri Jalnovi hiši, kjer nas je dobrosrčno sprejel njegov pravnuk, ki je z navdušenjem povedal marsikatero njegovo prigodo in izpostavil pisateljev oster jezik. Čeprav nismo odšli do Janševega čebelnjaka, smo nekaj besed vsekakor namenili tudi prvemu slovenskemu čebelarju.

 Ko se je vrnila še druga skupina učencev, smo se odpravili proti domu.

Vsem osmošolcem bo dan ostal v spominu, ker smo imeli priložnost podrobneje spoznati umetnike, katerih bogata zapuščina nas še vedno spremlja in zaznamuje.

 

                                                                                                                                                             Medijski center:

                                                                                                                                                                        Ana K., Aja J.

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST