Skoči na glavno vsebino
Select Page

V sredo, 27. 9. 2023, smo se odpeljali v Biotehniški center Naklo. Tam smo ob čudoviti predstavi učencev in dijakov iz UNESCO pridruženih šol obeležili 70-letnico UNESCO mreže in 30-letnico UNESCA v Sloveniji. V njem je do sedaj vključenih že 133 vzgojnih zavodov iz vse Slovenije. Bistvo srečanja je bilo druženje, povezovanje, mreženje, učenje in spoznavanje prelepe Gorenjske. Ravnateljica šole gostiteljice  je v nagovoru poudarila, da je glavni namen UNESCA učenje, da bi znali živeti skupaj in da smo.  

Po pestrem kulturnem programu so nam dijaki UNESCO šol predstavili zanimiv projekt Green Button Journey, ki z izobraževanjem in zelenimi nalogami skrbi za obstoj in zdravje našega planeta. Po končanem uradnem delu smo ob lepem sončnem vremenu nadaljevali sproščeno druženje in se okrepčali s pripravljeno malico.

Posamezna središča so potem odšla na Bled, v Jesenice, Mojstrano, Radovljico, Škofjo Loko in Križe. Naše središče se je napotilo v mistično  Škofjo Loko. Na tamkajšnji  gimnaziji nas je lepo sprejel ravnatelj šole in nas povabil na delavnici izdelovanja razglednic ali dražgoških kruhkov. Naši učenki Neža in Tinkara sta z mentorico ustvarili svoje unikatne dražgoške kruhke v obliki srčkov. Delavnico je strogo, kot je sama dejala, in šaljivo vodila mojstrica izdelave kruhkov Cirila Šmid in nam predala majhen del te že skoraj pozabljene tradicije. Da bi še dodatno spoznali lepote Gorenjske, smo v manjših skupinah odšli na ogled srednjeveškega mesta. Ogled so vodile učenke OŠ Cvetka Golarja, kar je še dodatno obogatilo naše doživetje.

Naši devetošolki sta povedali, da jim je bilo na srečanju lepo in da bi si še želeli udeležiti podobnih dogodkov, ki med nami gradijo  mostove miru in spoštovanja ter sodelovanje. Mentorica se bo z veseljem spomnila nastopa učenk ene izmed članic UNESCO šol, ki je v znakovnem jeziku predstavila pesem Dan ljubezni, predajanje znanja gospe Cirile ter arhitekturno in naravno bogate Škofje Loke.

Zapisala mentorica UNESCO:

Nives Švajger

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST