V petek, 15. 10. 2021, smo na Osnovni šoli Šmihel praznovali Mihaelov dan. Obeležili smo 157-letnico šole in 6-obletnico Rastoče knjige. Dan smo začeli z ogledom projekcije o zgodovini naše šole in projektu Rastoča knjiga. Šola je bila ustanovljena leta 1864. Najprej je bila razdeljena na dekliško in deško šolo. Po 2. svetovni vojni pa so jo začeli obiskovati, pod eno streho, dečki in deklice.

 Glavna dejavnost Mihaelovega dne je bil naravoslovni dan. Učenci 7. razredov smo si ogledali potujočo knjižnico, ki je začela delovati leta 1978. Do danes so zamenjali že štiri vozila. Posebnost potujoče knjižnice je, da se lahko stopnice spremenijo v dvižno rampo, da lahko v knjižnico vstopijo tudi invalidi in starejši ljudje. Knjižnica ima 7 tisoč knjig, dolga je 11 metrov in široka 2 metra. Knjižne police so nagnjene, da knjige na ovinkih in slabih cestah ne padejo na tla. Kasneje smo si učenci 7. razredov ogledali še šolske gredice. Gre za dve visoki gredi, ki sta postavljeni že kar nekaj let. V okolici Doma starejših občanov in šole smo novinarke izvedle ulično anketo. Ljudi smo spraševale, ali so zajtrkovali in kaj so zajtrkovali. Večina ljudi je rekla, da so jedli zajtrk in večina je jedla sadje, pila kavo in jedla kruh z medom. Naredile smo tudi telefonsko anketo. Poklicale smo Eriko Medvešek, vodjo šolske prehrane, Majdo Meštrič, predsednico Krajevne skupnosti Birčna vas, Heleno Murgelj, našo nekdanjo učiteljico in dr. Janeza Gabrijelčiča, idejnega očeta Rastoče knjige. V Baragovem zavodu so četrtošolci pisali recepte iz ajde in risali mlin.

Danes sem bila na naravoslovnem dnevu novinarka. Delo je bilo zelo poučno in zanimivo. Ugotovila sem, da so učenci aktivno delali v delavnicah, ki so bile zelo pestre: 1. in 2. razred je imel temo kruh, učenci so ustvarjali v koruzni zdrob in lepili različna semena na karton, 3. razred je spoznaval krompir, izdelali so žig iz krompirja, 4. razred je spoznaval ajdo, pisali so recepte za ajdove jedi, 5. razred se je posvetil prehranjevalnim navadam, oblikovali so pogrinjke, 6. razred je izdelal prehransko piramido in pripravil namaz iz skute, jabolk in korenja, 7. razred je iz jabolka izdeloval presne kroglice, 8. razred je meril sladkor v živilih, pripravili so sadna nabodala, 9. razred pa je razvozlal umetnost branja deklaracij na prehranskih izdelkih, pripravili so smutije.

Opazila sem, da so se učenci obnašali lepo in da so poslušali učitelje. Mihaelov dan smo zaključili s kosilom, ki smo ga izbrali učenci.

Ajda Recelj, učenka 7. b

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)