Select Page

19. marca 2021 obeležujemo 14. svetovni dan spanja, ki je pod okriljem Svetovne zveze za spanje namenjen ozaveščanju javnosti o prepoznavi spanja in njegovega pomembnega vpliva na naše zdravje.

Letošnji slogan »Urejeno spanje za zdravo prihodnost« opozarja na osnovno človekovo potrebo po urjenem spanju. Študije so pokazale, da je urejeno spanje (vsak dan ob približno istem času s ponavljajočim se številom ur kakovostnega spanja) povezano z boljšo kakovostjo življenja v vseh starostnih obdobjih. Tisti, ki redno in dovolj spijo, so bolje razpoloženi, imajo boljše psihomotorične sposobnosti, boljšo učno uspešnost in telesno pripravljenost. Spanje je povezano s številnimi fiziološkimi sistemi, kot so spomin, imunski odgovor, uravnavanje hormonov, srčno-žilne regulacije …, zato sta pomanjkanje in slaba kakovost spanja povezana s slabšim psihofizičnim zdravjem.

Rezultati raziskave Z zdravjem povezan življenjski slog pri odraslih, ki so jo izvedli na NIJZ v letu 2020, so pokazali, da Slovenci premalo spimo, saj dovolj dolgo spi (po priporočilih 7-9 ur) le 33 % moških in 37 % žensk med 18. in 74. letom starosti. V raziskavi Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju iz leta 2018 so ugotovili, da le 22,1 % mladostnikov med šolskim tednom spi skladno s priporočili 9 ur ali več na noč, in da odstotek mladostnikov, ki med tednom spijo skladno s priporočilo, s starostjo upada.

Epidemiološka situacija, ob kateri so bili zlasti mladostniki v času izobraževanja na daljavo predolgo izpostavljeni svetlobi elektronskih naprav ter so večino časa preživeli v zaprtih prostorih in bili posledično manj aktivni, prinaša dodatna tveganja za to kronično neprespano populacijo, saj se je kakovost spanja v primerjavi z obdobjem pred epidemijo poslabšala.

V času pandemije covid-19 je še posebej pomembno, da spimo kvalitetno in skrbimo za urejenost svojega spanja, saj nam le-ta pomaga pri uravnavanju stresa in učinkovitemu prilagajanju na trenutno situacijo. Povzeto po NIJZ.

Obvešča: Merilin Šut

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)